Klub

Oświadczenie dotyczące Projektu Garbarnia 2.0 – Park Sportowy Garbarnia

,

Prezentujemy stanowisko Robotniczego Klubu Sportowego dotyczące Projektu Garbarnia 2.0 – Park Sportowy Garbarnia w odniesieniu do petycji stworzonej przez grupę okolicznych mieszkańców.

W związku z nieprawdziwymi informacjami rozpowszechnianymi w przestrzeni publicznej Robotniczy Klub Sportowy Garbarnia oświadcza, iż Projekt Garbarnia 2.0 – Park Sportowy Garbarnia jako projekt przyszłościowy, strategiczny, związany z rozwojem Klubu, od samego początku uwzględniał realizację na terenach nieużytków, będących we władaniu Klubu inwestycji mieszkaniowej wraz z zielenią towarzyszącą, zgodnej ze studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego, z wydanymi na przestrzeni lat decyzjami administracyjnymi, w szczególności z decyzjami o warunkach zabudowy oraz decyzji o pozwoleniu na budowę. Dotyczy to terenów nieużytków zlokalizowanych na działkach 370/11 i 370/12.

Projekt Garbarnia 2.0 został stworzony z myślą o zapewnieniu korzyści zarówno dla naszego Klubu, Miasta Krakowa, jak i jego mieszkańców. Poszczególne etapy planu tworzą spójną całość dla powstania Parku Sportowego Garbarnia, który przez lata będzie nowoczesnym, sportowo – rekreacyjnym miejscem na mapie Krakowa. Będą mogli z niego korzystać zawodnicy drużyn RKS Garbarnia, dzieci i młodzież trenująca w Stowarzyszeniu, Miasto Kraków w celu organizacji przeróżnych turniejów sportowych (również tych międzynarodowych) jak i innych eventów takich jak koncerty, festiwale, targi, pokazy. Ponadto mieszkańcy okolicznych osiedli spędzający wolny czas na powstałych terenach rekreacyjnych i w obiektach utworzonych z myślą o lokalnej społeczności.

Powyższe założenia były przedstawione wszystkim zaangażowanym osobom w Projekt Garbarnia 2.0 – Park Sportowy Garbarnia, mieszkańcom, radnym miejskim i dzielnicowym oraz aktywistom miejskim.

W dniu 15 maja 2022 roku Robotniczy Klub Sportowy Garbarnia zorganizował piknik rodzinny połączony z meczem 33. kolejki eWinner 2. Ligi, w którym Garbarnia Kraków mierzyła się z Wigrami Suwałki. Mieszkańcy oraz wszystkie zainteresowane osoby miały okazję zapoznać się z planami rozwoju Klubu i okolicy na najbliższe lata, a także porozmawiać z Zarządem RKS Garbarnia na temat kierunków rozwoju i realizacji Projektu Garbarnia 2.0 – Park Sportowy Garbarnia. Klub prowadził wówczas konsultacje społeczne, a podczas pikniku rodzinnego mieszkańcy mieli okazję przedyskutować wszelkie kwestie, zgłaszać swoje propozycje, w tym także podpisać petycję, którą finalnie poparło 2000 osób. Podkreślamy, że podczas konsultacji społecznych strony nie zgłaszały uwag dotyczących Projektu Garbarnia 2.0 – Park Sportowy Garbarnia.

Zaistniała sytuacja, a więc rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji związanych z Projektem Garbarnia 2.0 – Park Sportowy Garbarnia, zostało zainspirowane przez osoby, które wydaje się, że zapomniały, jak w rzeczywistości wygląda proces konsultacji społecznych. Ich działania, które są niezrozumiałe dla Klubu i dążą do wstrzymania rozwoju RKS Garbarnia, wynikają z obserwowanych tendencji społecznych, gdzie właściciele nabytych lokali mieszkalnych patrzą wyłącznie przez swój pryzmat i zapominają o tym, że określone prawa przysługują właścicielom nieruchomości sąsiednich, które są uprawnione do zarządzania swoim majątkiem, w tym do realizacji inwestycji zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. W efekcie każda zmiana w otoczeniu odbierana jest przez te osoby jako negatywna i w ten sposób krytykują one wszelkie inwestycje w najbliższym otoczeniu.

Należy podkreślić, że nieliczna grupa osób, która w tym momencie inspiruje negatywne działania związane z rozwojem Klubu i Projektem Garbarnia 2.0 – Park Sportowy Garbarnia sama przyznaje, że była w pełni świadoma, iż na wspomnianych terenach nieużytków w przyszłości powstanie inwestycja mieszkaniowa a teren zostanie zagospodarowany. Podkreślamy, że istniejący kompleks boisk sportowych oraz cała infrastruktura sportowa Klubu będą funkcjonować w niezmienionym zakresie.

Od wielu miesięcy Zarząd RKS Garbarnia aktywnie uczestniczy w rozmowach z przedstawicielami Miasta Kraków, Radnymi oraz wszystkimi zainteresowanymi stronami, aby wypracować wspólne rozwiązanie, które umożliwi realizację Projektu Garbarnia 2.0 – Park Sportowy Garbarnia i zagospodarowanie nieużytków na działkach 370/11 i 370/12, a także doprowadzi do realizacji ścieżki pieszo-rowerowej z zielenią towarzysząca.

Zarząd RKS Garbarnia

I drużyna