Pierwsza drużyna
Spotkanie z dietetykiem
W tym tygodniu „Brązowi” wkroczyli w kolejny etap przygotowań do rundy wiosennej. Podopieczni trenera Łukasza Surmy od poniedziałku trenują dwukrotnie, a dziś dodatkowo między porannym, a popołudniowym treningiem odbyli spotkanie z dietetykiem.
Punktualnie o godzinie 14:00 rozpoczęła się prelekcja prowadzona przez dietetyk – Ewę Karpęcką. Zajęcia miały charakter interaktywny, aktywizując przy tym piłkarzy „Brązowych”. Poruszono kwestię podstawowych składników odżywczych w diecie sportowca – białek, węglowodanów, tłuszczy, wskazując na ich rolę oraz produkty, w których występują. Skupiono się także na żywieniu około-treningowym, budując świadomość zawodników i wskazując na przykładowe posiłki. Rozmawiano również o regeneracji potreningowej, periodyzacji żywienia w piłce nożnej, czy wpływie odżywiania na kontuzje.
– Przede wszystkim rozmawialiśmy o żywieniu około-treningowym, ale też o ważnych składnikach odżywczych w diecie osoby aktywnej, czyli w diecie sportowca. Skupiliśmy się na podstawowych składnikach, omawiając węglowodany, tłuszcze i białka w kontekście żywienia zarówno przed meczem, w trakcie, jak i po meczu. Poruszyliśmy także kwestię nawodnienia, które jest w zasadzie podstawą sukcesu – wyjaśniła dietetyk Ewa Karpęcka.
– Świadome i prawidłowe odżywianie to podstawa. Od tego, w jaki sposób naładujemy swój akumulator zależy w jakim stopniu nasz silnik samochodu będzie pracował. To bardzo ważne, aby odpowiednio zadbać o dostarczenie węglowodanów, ale też pozostałych składników, aby możliwości treningowe i późniejsza regeneracja przebiegały najefektywniej – podsumowała czwartkowe spotkanie.